Merkittävät tapahtumat

Hekan kerrostalot aktiiviseksi osaksi Helsingin energiajärjestelmää

Helen Oy ja Helsingin kaupungin asunnot Oy (Heka) toteuttivat yhdessä merkittävän tutkimus- ja kehittämishankkeen lämmön kysyntäjoustosta. Helen toi Hekan asuntoihin uuden sisälämpötilan ja kosteuden mittaus- ja raportointipalvelun, jonka avulla asuinkerrostalojen energiatehokkuutta voi parantaa kustannustehokkaasti ja helposti.

Lajissaan maailman ensimmäisen energian kausivaraston suunnittelu aloitettiin

Helen ja Skanska esittelivät suunnitelman toteuttaa Helsingin Kruunuvuorenrannan vanhoihin öljyluoliin lajissaan maailman ensimmäinen energian kausivarasto. Suunnitellussa hankkeessa luolat täytetään kesäaikaan Kruunuvuorenselän auringon lämmittämällä pintavedellä, jota hyödynnetään talvikaudella lämpöpumppujen energianlähteenä. Kesäkaudella kerätään asukkaiden käyttöön myös rakennusten ylimääräinen lämpö.

Helsingin ensimmäinen biolämpölaitos vihittiin käyttöön

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori vihki käyttöön Helenin Salmisaaren uuden biolämpölaitoksen. Laitoksella tuotetaan uusiutuvaa kaukolämpöä Suomen suurimmassa pellettikattilassa. Uusi lämpölaitos on vahvaa suomalaista osaamista; lämpölaitosprojektin kotimaisuusaste on yli 80 %. Laitos voi tuottaa uusiutuvaa kaukolämpöä 25 000 kerrostalokaksion tarpeisiin.

Tattarisuon biolämpölaitoksen ympäristövaikutusten arviointi käynnistyi

Helen selvittää eri vaihtoehtoja uusien biolämpölaitosten rakentamisesta Helsinkiin. Mm. Tattarisuon alueen soveltumista lämmön tuottamiseen biopolttoaineilla selvitetään. Tattarisuon lisäksi suunnitteilla ovat alueet Vuosaaressa ja Patolassa.

Jättimäinen luolalämpövarasto päätettiin toteuttaa Helsingin Mustikkamaalle

Helen on päättänyt rakentaa Mustikkamaan vanhoihin öljyluoliin Suomen suurimman lämpövaraston, jossa voidaan varastoida kaukolämpöä. Lämpövarasto mahdollistaa fossiilisten polttoaineiden käytön vähentämisen. Mustikkamaan luolalämpövaraston investointipäätös hyväksyttiin Helenin hallituksessa maaliskuussa. Hankinnat alkoivat keväällä ja rakennustyöt 2019 alussa.

Aurinkopaneelit ja sähkövarasto koteihin ensimmäistä kertaa Suomessa

Helen ryhtyi tarjoamaan kotitalousasiakkaille aurinkopaneeleja ja sähkövarastoa räätälöitynä pakettina ensimmäisenä Suomessa. Sähkövaraston avulla pientuottaja saa aurinkopaneeleistaan suuremman hyödyn, sillä se kasvattaa aurinkopaneelien käyttöastetta tasaamalla tuotantoa ja kulutusta.

Helen jälleen energiayhtiöiden vastuullisin brändi

Helen oli toista vuotta peräkkäin suomalaisten energiayhtiöiden ykkönen Pohjoismaiden laajimmassa bränditutkimuksessa, jossa selvitetään kansalaisten näkemyksiä tunnettujen yritysten vastuullisuudesta. Helenin vastuullisuus lähtee strategiasta, jonka tavoitteena on ilmastoneutraali energiantuotanto.

Helenin Suvilahden aurinkovoimalaan uusi aurinkoseinä

Suvilahden sähköasemalle Helsinkiin asennettiin uusi 84 paneelin aurinkoseinä, jolla testataan seinäpaneelien tuottoa. Perinteisen kattovoimalan tuotanto on parhaimmillaan kesäaikaan, seinäasennukset puolestaan keräävät auringonsäteet parhaiten kevät- ja syysaikaan.

Ensimmäiset aurinkopaneelipenkit Helsinkiin

Helen toi Helsinkiin viisi aurinkopaneelipenkkiä, joissa voi ladata sähköpyörän tai mobiililaitteen. Penkit asennettiin Teurastamolle, Kalasatamaan ja Kauppatorille, ja ne ovat ensimmäiset laatuaan Suomessa. Penkissä voi ladata laitettaan silloinkin, kun aurinko ei paista, sillä aurinkopaneelin tuottama sähkö varastoituu penkissä olevaan akkuun.

Uusi maanalainen lämpöpumppulaitos hyödyntää hukkalämmöt

Helenin uusi lämpöpumppulaitos valmistui, ja koekäytöt aloitettiin. Isoilla lämpöpumpuilla otetaan talteen merkittävä määrä kiinteistöjen hukkalämpöjä. Niillä tuotetaan sekä kaukolämpöä että -jäähdytystä. Lämpöpumppulaitos sijaitsee Esplanadin puiston alla noin 50 metrin syvyydessä. Sen yhteydessä sijaitsee myös 25 miljoonan litran kylmävesivarasto.

Katri Valan lämpö- ja jäähdytyslaitokseen uusi lämpöpumppu

Helen päätti jatkaa investoimista hukkalämpöjen kierrättämiseen ja rakentaa uuden lämpöpumpun täydentämään Sörnäisissä sijaitsevaa maanalaista lämpö- ja jäähdytyslaitosta. Uuden lämpöpumpun ansiosta Itämeren lämpökuormitus pienenee merkittävästi, kun puhdistetun jäteveden lämpö saadaan entistä paremmin talteen.

Helen viiden parhaan joukossa kansainvälisessä brändikilpailussa

Helen valittiin maailman parhaiden brändien joukkoon kansainvälisessä energia-alan CHARGE-brändikilpailussa Islannin Reykjavikissa. Helen palkittiin yhtenä viidestä parhaasta energiabrändistä tunnettujen brändien sarjassa.

Sähköpyöräilijät saivat ilmaisen latausaseman Katajanokalle

Helen tuo sähköpyöräilijöille ilmaisen latausaseman Katajanokan rantaan Helsingissä. Sähköpyörien latausasema on ensimmäinen laatuaan Suomessa ja toimii aurinkopaneelien ja sähkövaraston voimalla.

Helen kärkeen suomalaisessa turvallisuudessa

Helen palkittiin Vuoden turvallisena organisaationa ja Helenin Mats Fagerström Vuoden turvallisuuspäällikkönä Finnish Security Awards 2018 -tilaisuudessa. Vuoden turvallinen organisaatio -palkinto jaetaan yritykselle tai muulle organisaatiolle, joka on esimerkillisesti järjestänyt turvallisuutensa ja luonut positiivisen turvallisuuskulttuurin.

Uusi kaukolämmön palvelu säästää energiaa

Helen tuo markkinoille uuden kaukolämmön palvelun: älykäs lämmönjakokeskus säästää energiaa ja pienentää asukkaiden lämmityskustannuksia. Älykkään lämmönjakokeskuksen ansiosta taloyhtiön kaikkiin asuntoihin saadaan tasavertaiset sisäolosuhteet.

Helen haluaa ostaa asiakkailtaan ylijäämälämpöä

Helen kertoi haluavansa ostaa yritysten ja kiinteistöjen ylimääräisiä lämpöjä. Avoimella kaukolämmöllä tarkoitetaan kaksisuuntaista lämpömarkkinaa, jossa asiakkaat voivat sekä ostaa kaukolämpöä että myydä tuottamaansa lämpöä energiayhtiölle. Helen haluaa hyödyntää olemassa olevaa kaukolämpöverkkoa mahdollisimman tehokkaasti.

Uusi aurinkovoimala Messukeskuksen katolle

Messukeskuksen katolle päätettiin rakentaa Helsingin suurimpiin kuuluva aurinkovoimala, jonka paneelit valjastetaan Helenin vuokrattaviksi nimikkopaneeleiksi. Messukeskus verhoaa kesällä 2019 kiinteistönsä katot yli 2000 aurinkopaneelilla, jotka tuottavat noin 592 MWh energiaa vuodessa.

Helen ja saksalainen E.ON Liikennevirran pääomistajiksi

Helenin osakkuusyhtiö Liikennevirta Oy:n (Virta) toiminta laajenee ja kansainvälistyy vauhdilla. Virran omistuspohjaa kehitettiin suunnattujen osakeantien ja osakekauppojen kautta siten, että Helen ja E.ON omistavat yhtiöstä nyt enemmistön.