Pölynimurit

Pölynimuri on tarkoitettu pölyn, kuivan lian ja roskien poistoon lattioilta ja kalusteiden pinnoilta. Robotti-imuri siivoaa asunnon lattiat ja rikkaimurilla kerätään irtoroskat pieneltä alueelta. Robotti- ja rikkaimurit ovat ladattavia. Ne säilytetään käyttövalmiina latauslaitteessa. Keskuspölynimurin käyttötarkoitus on sama kuin tavallisen imurin.

Pölynimurin suorituskyky ja tehonsäätö

Tutkimusten mukaan imurointitulos kovalta lattialta on yleensä hyvä. Pölynimukyky rakolattialta ja matolta sekä eläinten karvojen imurointikyky vaihtelevat enemmän. Moottorin tehosta (W) ei voi päätellä imurointitulosta. Imurointitulokseen vaikuttavat suodattimien, tiivisteiden ja liitoskohtien tiiviys sekä suuttimen muotoilu. Lisäksi vaikuttavat pölypussin tai pölyastian täyttöaste, suodattimien, imuletkun ja –putken puhtaus sekä imurointitapa.

Imutehon säätöä tarvitaan, kun imuroidaan erilaisia pintoja. Elektroninen imutehon säätö vaikuttaa moottorin tehoon ja samalla imurin ääneen ja sähkönkulutukseen. Moottorin tehonsäädin on yleensä imurin rungossa. Kauko-ohjausta käytetään imuputken kädensijasta. Jos tehonsäätö on automaattinen, moottorin teho säätyy imuroitavan pinnan mukaan. Mekaanisesti imutehoa säädetään avaamalla ja sulkemalla putkessa olevaa aukkoa eli ilmamäärän säädintä. Se ei vaikuta moottorin tehoon.

Pussit, suodattimet ja poistoilman puhtaus

Imurin poistoilman vaikutus sisäilman hiukkaspitoisuuteen on vähäinen, koska imuria käytetään suhteellisen lyhyitä aikoja, esim. noin tunti viikossa. Jos perheessä on pölyallergiasta kärsiviä, on hyvä silti tutustua tutkittuun tietoon poistoilman puhtaudesta imuria valittaessa. Poistoilmaa suodattavia kerroksia ovat pölypussi, moottorinsuojasuodatin ja poistoilmansuodatin. Sisäilman puhtautta ei ratkaista pelkästään imurin poistoilman
suodatuksella. Allergiasaneerauksella täytyy poistaa pölynlähteet asunnosta. Imurin säännöllisellä hoidolla ja asianmukaisella käytöllä on myös vaikutusta kodin ilman laatuun.

Ilmavirran kuljettama pöly ja roskat jäävät pölypussiin ja ilma palautuu takaisin huoneeseen. Jos pölypussi menee rikki, moottorinsuojasuodatin estää roskien pääsyn moottoriin. Pussittoman imurin pölyastia tyhjennetään aina käytön jälkeen ja pestään tarvittaessa. Astian tyhjentäminen ei ole yhtä siistiä kuin pölypussin vaihto. Tutkimuksen mukaan pussilliset pölynimurit ovat suorituskyvyltään keskimäärin parempia kuin pussittomat mallit.

Poistoilmansuodatin kerää pienet pölyhiukkaset. Tehokkaimpia suodattimia ovat HEPA (high-efficiency particulate air) – suodattimet, mutta tutkimusten mukaan niiden suodatuskyky vaihtelee huomattavasti. Osa suodattimista on pestäviä. Käyttöohjeen mukaan suodatin pestään huuhtomalla sitä vesihanan alla haalealla vedellä, jonka jälkeen sen annetaan kuivua kunnolla. Pestyn suodattimen puhdistuskykyä ei ole tutkittu. Pesuohjeen lisäksi imurin käyttöohjeessa voi olla suositus, milloin pestävä suodatin on aika vaihtaa uuteen. Mikrokuitusuodatin vaihdetaan säännöllisesti. Vaihtoväli riippuu siivouksen taajuudesta, asunnon koosta sekä pölyn ja lian määrästä. Aktiivihiilisuodatin poistaa tunkkaista hajua, jos imuroitavana on esim. kotieläinten karvoja. Pölypussi ja suodattimet ovat kansien alla pidikkeissään. Kokeile kansien avaamista ja pussin ja suodattimien vaihtoa.

Pölyimurin suuttimet

Suutinvalikoima vaihtelee. Yleensä imurin vakiovarusteena ovat lattia- ja mattosuutin sekä tekstiili-, pöly- ja rakosuutin. Erikoissuuttimia ja pudistussettejä voi olla valittavissa lisävarusteena. Joskus kaikki pienet suuttimet on yhdistetty toisiinsa ja suutinta kääntämällä saadaan käyttöön tekstiili-, pöly- tai rakosuutin (kuva 8). Varsinkin pienessä imurissa lisäsuuttimet voivat olla pienikokoisia ja rakosuutin lyhyt. Pienillä suuttimilla laajan pinnan imurointi on työlästä eikä rakosuutin yletä kovin pitkälle. Imurin rungon päällä olevassa suutinkotelossa lisäsuuttimet on helppo säilyttää ja ottaa käyttöön tarvittaessa. Monissa malleissa lisäsuuttimet ovat imuputkeen kiinnitettävässä suutintelineessä, joka kulkee mukana tai sen voi jättää siivouskaappiin.

Lattia- ja mattosuutin (kuva 1)

  • harjakset esillä - lattian imurointi, harjakset piilossa - mattojen imurointi
  • suuttimen alla olevat pyörät helpottavat suuttimen liikuttelua

Tekstiilisuutin (kuva 2)

  • pehmeiden pintojen imurointiin, esim. patjat ja sohvat

Pölysuutin (kuva 3)

  • kovien pintojen imurointiin, esim. kirjahyllyt ja jalkalistat

Rakosuutin (kuva 4)

  • ahtaiden välien imurointiin, esim. lämpöpattereiden taustat

Parkettisuutin (kuva 5)

  • lattiapintojen puhdistukseen

Imukäyttöinen matto- tai tekstiilisuutinsuutin ”turbosuutin” (kuva 6 ja 7)

  • varustettu pyörivällä harjatelalla
  • poistaa tehokkaasti roskat ja lemmikkien karvat matoilta tai sohvilta

Pölynimurin käyttömukavuus

Kokeile imurin liikkumista vetämällä sitä rauhallisesti perässäsi. Etuosan alla oleva pieni ympäri pyörivä pyörä saattaa juuttua kynnykseen, maton reunaan tai liitosjohtoon, kun kuljetat imuria niiden yli. Imurissa voi olla kolme tai neljä tällaista pikkupyörää, jolloin se kääntyy herkästi. Jos takapyörät ovat suuret ja kiinteät, imuri kulkee suoraviivaisemmin.

Liitosjohdon pituus vaikuttaa käyttöulottuvuuteen. Liitosjohto on yleensä kelautuva. Imuroijan ei tarvitse kumartua, jos valinta- ja säätöpainikkeet (käynnistys, tehonsäätö, suuttimen säätö, johdon kelaus) on muotoiltu siten, että valinnat voi tehdä jalalla.

Säädettävän jatkoputken (teleskooppi) saa sopivan mittaiseksi imuroijan ja imuroitavan kohteen mukaan. Se menee säilytykseen pieneen tilaan. Kokeile imuletkun, putkien ja suuttimien kiinnittämistä ja irrottamista. Hankala lukitus vaatii sorminäppäryyttä. Kun asunto on yhdessä tasossa, imuria käytettäessä kannatellaan pääasiassa vain putken ja letkun painoa. Kromatut putket ovat painavampia kuin kevytmetalliset.

Robotti-imuri

Robotti-imuri toimii sitä paremmin mitä vähemmän tilassa on kalusteita. Kalusteita kannattaa myös nostaa pois tieltä. Matonhapsut käännetään maton alle ja sähköjohdot siirretään sivuun. Robotti saattaa juuttua paksuun mattoon tai kynnykseen. Parhaimman hyödyn robotti-imurista saa, jos se on käytössä lähes päivittäin. Sen voi ajastaa toimimaan tiettyyn aikaan. Se huolehtii lattian ylläpitosiivouksesta, mutta ei puhdista ahtaita kalusteiden välejä, nurkkia tai jalkalistoja. Se hakeutuu itse lataustelineeseen tarvittaessa. Robotti-imureissa on tyhjennettävä pölysäiliö. Muuhun imurointiin (esim. kalusteet, vuodevaatteet) tarvitaan tavallinen imuri.

Rikkaimuri

Rikkaimuri ei korvaa tavallista imuria, johon verrattuna tutkimusten mukaan sen imurointitulos on heikko ja poistoilman puhtaus huono. Rikkaimurien lataus riittää 10-20 minuutin käyttöön. Rikkaimureissa on yleensä tyhjennettävä pölysäiliö. Varrellista rikkaimuria käytetään irtoroskien ja murusten imurointiin lattialta, mutta yleensä siitä voi irrottaa varren ja imuroida sitten kalustepintoja.

Keskuspölynimuri

Keskuspölynimurin koneisto ja pölysäiliö ovat asuintilojen ulkopuolella. Rakenteissa oleva imuputkisto vie pölyn ja roskat pölysäiliöön. Huoneistoon asennetaan imurasioita, johon imuletku liitetään. Kun imurasioita on riittävän monta, imuletkun pituus pysyy kohtuullisena. Imuletkua on silloin helpompi käsitellä ja se mahtuu säilytystilaan paremmin.

Kuvat Electrolux, Miele ja Siemens.