Uutinen / 26.10.2023

Energiakasvatukselle suuri tarve – Helenin oppimateriaaleja tilattu yli 10 000 kappaletta

Energiamurros koskettaa vahvasti tämän päivän lapsia, mutta energiasta kertominen lapsille ymmärrettävällä tavalla on vaikeaa aiheen monimutkaisuuden vuoksi. Helenin teettämän tutkimuksen mukaan yli 40 prosenttia vanhemmista ja opettajista kaipaa tukea ja työkaluja lasten energiakasvatukseen. Ellenin energiaseikkailu -oppimateriaalit tarjoavat varhaiskasvattajille ja opettajille keinon kertoa lapsille energiasta ja energiamurroksesta. Oppimateriaaleja on tilattu jo yli 10 000 kappaletta ja ne nousivat Subjectaid-palvelun suosituimmiksi.

Energiakasvatustyön tueksi Helen tuotti Ellenin energiaseikkailu -oppimateriaalit, joita opettajat ja varhaiskasvatuksen ammattilaiset ovat voineet tilata maksutta Subjectaid-palvelusta. Oppimateriaalit tarjoavat tietoa kestävästä energiajärjestelmästä, ilmastonmuutoksesta ja energiankulutuksesta lapsille ja nuorille, joita energiatulevaisuus koskettaa kaikista eniten.

– Lapsentasoista tietoa energialähteistä ja energiamurroksesta ei juurikaan ole ollut tarjolla, ja oppimateriaalien suosio kertoo niiden tarpeellisuudesta. Meille on tärkeää jakaa asiantuntemustamme ja tehdä energiasta ymmärrettävää kaikenikäisille. Energiakasvatuksella voimme laajentaa ja syventää ymmärrystä energiasta sekä vähentää huolia, jotka liittyvät aiheeseen, kertoo Helenin markkinointijohtaja Tanja Kaasinen

Oppimateriaalit perustuvat Helenin keväällä 2023 julkaisemaan Ellenin energiaseikkailu -lastenkirjaan, jossa kerrotaan energiasta tarinan muodossa. Esi- ja alkuopetukseen suunnatut oppimateriaalit sisältävät kirjan, harjoitusvihon ja opettajan materiaalin. Harjoitusvihko ja opettajan materiaali on rakennettu niin, että ne kulkevat samassa tahdissa lastenkirjan kanssa.

Tulevaisuuden energiantekijöiden ja kuluttajien tukena 

Energiakasvatus on osa Helenin vastuullisuutta. Ellenin energiaseikkailu -oppimateriaalien tavoitteena on tehdä energiasta ja energia-alasta ymmärrettävää ja kiinnostavaa tulevaisuuden energiantekijöiden ja kuluttajien silmissä ja ne tukevat opettajia energiakasvatuksessa. Luokanopettaja Johanna Saarela Raumalta on hyödyntänyt oppimateriaaleja kakkosluokkalaisten energiakasvatuksessa.

– Uusiutuvista energialähteistä kertominen lapsen ymmärryksen tasolla ei voisi olla tätä selkeämpää. Ilmastonmuutosta ja fossiilisia polttoaineita on käsitelty sopivan lempeästi. Oppilaan oma tehtäväkirja oli aarre, sillä tehtävät ovat pienille juuri sopivia ja taidokkaasti laadittu niin, että kertaavat opittua, Saarela kertoo. 

Helenillä on pitkät perinteet energiakasvattajana ja tämän vuoden aikana siihen panostetaan erityisen laajasti. Oppimateriaalien ja lastenkirjan lisäksi Helen järjesti kevään ja kesän aikana kaksi kaikille avointa lastentapahtumaa, joissa energiasta opittiin leikin keinoin. Helsingin Kattilahallin ja Olympiastadionin tapahtumat keräsivät yhteensä 5 300 energiasta kiinnostunutta vierailijaa. Lisäksi Helen järjesti Minecraft Energiakylä -haasteen ja myöhemmin Helen avaa koko perheelle suunnatun digitaalisen Energiamaailman. 

Ellenin energiaseikkailu -oppimateriaalien toinen erä on juuri saapunut Subjectaid-palveluun, josta niitä voi tilata opetuskäyttöön.  

Lue lisää aiheesta

Helen Fiksu energiankäyttö