Artikkeli / 22.4.2019

Suomen viilein mies

Jos tunnet helsinkiläisessä kauppakeskuksessa tai toimistossa raikkaan tuulahduksen, sen takana on todennäköisesti Jani Luukkonen. Jäähdytysratkaisujen myyntipäällikkö pysyy viileänä – jopa saunassa.

Teksti: Malla Murtomäki Kuvat: Kirsi Tuura

”Kuuntelin viime kesänä sitä, kuinka erilaisissa alan tilaisuuksissa ihmiset ympärilläni kehuivat maasta taivaisiin ilmalämpöpumppuja ja niiden tuomaa helpotusta. Tajusin, että meidänkin tulisi hypettää enemmän sitä, että tuomme ihmisille viileitä olosuhteita eli jäähdytystä. Mietin keinoa pitkään, ja sitten tajusin: olen Suomen viilein mies. Titteli on ihan perusteltu. Vastaan Helenillä kaukojäähdytysliiketoiminnasta, ja olemme siinä ylivoimaisesti ykkösiä Suomessa.

Asiakkaitani ovat lähinnä suuret kauppakeskukset ja toimistotilat, joissa jäähdytysratkaisuja tarvitaan ympäri vuoden. Helsinki on ainoa Suomen kaupungeista, jossa jäähdytyksen myynti kasvaa ympäri vuoden lämpötilaan katsomatta. Se osittain johtuu siitä, että täällä rakennetaan paljon uutta, lisäksi jäähdytystä osataan vaatia yhä enemmän myös asuinkerrostaloihin.

Nuorena työskentelin ravintoloissa ja baareissa, mutta lähdin pian keittelemään soppia muualla kuin keittiössä. Aloitin myyntityöt 2000-luvun alussa, ja sen jälkeen olen myynyt kaikkea mikroskoopeista älykoteihin. Tekniikka on kiinnostanut aina, ja varmaan osittain siitä syystä päädyin pari vuotta sitten Helenille. Minulle oli tärkeää saada oma tuote tai oikeastaan liiketoiminta, jossa on riittävästi haastetta.

Jäähdytys on juuri sellainen, sillä toisin kuin kaukolämmössä, siinä asiakkaalla useita eri vaihtoehtoja, joista valita. Jokainen hanke tai projekti vaatii hyvät taustoitukset ja pitkät neuvottelut. Se auttaa, että kaukojäähdytys on oikeasti hyvä tuote. Varsinkin sen ekologisuus on iso valttikortti. Saadaan rakennuksista hukkalämmöt näppärästi kiertoon.

Meillä on koulutettu ja osaava yritysmyyntitiimi, osa hyvin teknisiä ammattilaisia ja osa myynnillisiä taikureita, molempia tarvitaan. Taustani on hieman erilainen, ja se on usein asiakkaiden kanssa toimiessa hyvä juttu. Omaksun tekniset asiat nopeasti ja osaan avata monimutkaisetkin asiat niin, että taloyhtiön osakaskin ne ymmärtää, maalaisjärjellä. Esimerkiksi jäähdytyksessä on tärkeää oivaltaa se, että vaikka kylmävesi kiertää putkessa kadulla, se ei vielä riitä viilentämään rakennusta vaan kylmä pitäisi saada myös kiertoon rakennuksen sisällä, tähän tarvitaan siirrin ja putkisto sekä huoneistossa laite jolla viileyttä jaetaan ja ylilämmöt kerätään pois.

En ollut myyjänä aluksi mukavuusalueellani, sillä olin ujo ja hiljainen. Se on muuttunut kokemuksen myötä, kun olen tullut itsevarmemmaksi. Ihmisten kanssa olen tullut aina toimeen, ja pohjimmiltaan myymisessä on kyse siitä. Hyvä myyjä herättää luottamusta, rakentaa vahvan suhteen. Minussa on jokin sellainen ominaisuus, että saan ihmiset lähtemään mukaan mihin vain. Nyt olemme lähdössä veljeni, poikani ja parin ystävän kanssa Budapestiin katsomaan formuloita. Tiedän, että saisin koottua sinne helposti 40 henkilön porukan.

Teen välillä hulluja tempauksia. Vähän aikaa sitten ostin perikunnalta  tontin ja purkukuntoisen mökin Pohjois-Karjalasta ilman mitään hajua siitä, mitä sillä teen. Kutsun sitä ekologisuuden nimissä omaksi hiilinielukseni. Yksi idea on järjestää tiluksilla nudistifestivaalit, mutta ajatus ei ole saanut vielä perhepiirissä suurta kannatusta.

Meillä on kotona viilennys, mutta silti viilennyn parhaiten saunassa maaten. Siellä pää tyhjenee ja olo rauhoittuu. Silloin ihminen on viileimmillään.  Toinen mahtava paikka on uima-allas, vajaa 10 kilometriä viikossa uiden saa ajatukset pois hektisestä arjesta edes hetkeksi."

Kumman kaa

Mehujäätelö vai vaniljatuutti?

Mehujätski ehdottomasti, Pommac oli parasta. Nyt en tosin valitsisi kumpaakaan, sillä minulla on tiukka linja herkkujen kanssa. Jojoilen painoni kanssa niin, että lihon jouluksi ja laihdun kesäksi.

Nahkahanskat vai villatumput?

Tumput ovat ehdottomasti miellyttävämmät ja pehmeämmät, mutta nytkin minulla on nahkahanskat. Usein tyyli menee mukavuuden edelle.

Hiihto vai luistelu?

Luistelu, vaikka tykkään kyllä hiihtääkin. Pelasin penskana lätkää, ja nytkin tulee useimmiten heiluttua jäällä maila kädessä.

Avanto vai kylmäallas?

Uhoan olevani avantomies, mutta valitsen kuitenkin mieluummin kylmäaltaan käytännön syistä. Käyn niin usein uimahallissa, että kylmäallas on helpommin saavutettavissa.

Kesä vai talvi?

Rakastan talvea, sillä silloin voi esimerkiksi haukkoa lumihiutaleita suuhun koiraa lenkkeilyttäessä. Valitsen kuitenkin kesän, sillä silloin ihmiset ovat iloisempia, kauniimpia ja värikkäämpiä.

Kuka?

  • Jäähdytysliiketoiminnan myyntipäällikkö Jani Luukkonen, 42
  • Erilaisia myynnin ja myyntijohdon koulutuksia, sähkön- ja LVI-alan kursseja sekä koulutuksia
  • Asuu Tuusulan Jokelassa
  • Parisuhteessa ja 16-, 20- ja 22-vuotiaat lapset
  • Harrastaa viinejä ja uintia muttei samaan aikaan

Lue lisää aiheesta

Helen