Artikkeli / 20.12.2023

Näin ohjaat sähkönkulutusta edullisille tunneille – lue vinkkimme kerrostalossa asuvalle

Sähkönkulutuksen ajoittamisesta pörssisähkön edullisille tunneille hyötyvät kaikki: edullisten tuntien sähkö on ympäristöystävällisempää ja välttämällä sähkönkulutusta kulutuspiikkien aikana autat varmistamaan, että valtakunnan sähköjärjestelmä toimii häiriöittä. Pörssisähkön käyttäjät saavat ajallisesta optimoinnista taloudellista hyötyä ja voivat säästää optimoinnin avulla kymmeniä euroja vuodessa. Lue parhaat vinkkimme sähkönkulutuksen ajoittamiseen!

Energiatehokas sähkölaitteiden käyttö sekä energiankäytön ajastaminen pörssisähkön halvimmille tunneille ovat kerros- ja rivitaloasujan parhaita keinoja säästää sähkölaskussa. Sähkönkulutuksen optimointi hyödyttää erityisesti niitä, joilla on pörssisähkö tai muu kulutusvaikutteinen sähkösopimus, kuten Helen Fiksu -sähkö.

Sähkönkäytön ajallinen optimointi on kuitenkin tärkeää kaikille, sillä pörssisähkön hinta mukailee sääriippuvaisen uusiutuvan sähköntuotannon volyymia: kun tuulee, sähköä tuotetaan paljon ja se on edullista. Ympäristöystävällisyyden lisäksi ajoittamisella voidaan varmistaa, että koko valtakunnan sähköjärjestelmä on tasapainossa ja toimii häiriöittä.

Vinkit sähkönkulutuksen optimointiin pähkinänkuoressa

  • Tiedosta kotonasi eniten sähköä kuluttavat laitteet
  • Seuraa pörssisähkön hintaa esimerkiksi Oma Helenissä ja tunnista edulliset ja kalliit tunnit
  • Ajoita suurikulutuksisten laitteiden käyttö edullisille tunneille

Mistä kodin sähkönkulutus muodostuu?

Suunnitellessa energiankäytön ajoittamista ja optimointia on hyvä ymmärtää, mistä oma tai perheen sähkönkäyttö muodostuu. Nelihenkisen kerrostalossa asuvan perheen sähkönkäyttö jakautuu keskimäärin seuraavasti:

  • Kodin elektroniikka 19 %
  • LVI-laitteet (esim. sähköllä toimiva lattialämmitys) 19 %
  • Kylmälaitteet 16 %
  • Sähkökiuas 11 %
  • Muut 35 %
    • Pyykin pesu ja kuivaus 11 %
    • Ruoanvalmistus ja asianpesu 9 %
    • Valaistus 10 %
    • Muu sähkönkulutus 5 %

On tärkeää huomioida, että kaikkea yllä esitetyssä listauksessa olevaa sähkönkulutusta ei pysty ajoittamaan, mutta sähkölaitteiden energiatehokkaaseen käyttöön voi kuitenkin jokainen kiinnittää huomiota.

Vinkkejä energiatehokkuuteen löydät esimerkiksi Fiksuksi energiankäyttäjäksi -pikakursseiltamme. Mutta miten ohjata ja ajoittaa omaa energiankulutusta? Alta löydät parhaat vinkit huoneistossa asuvalle.

Seuraa sähkön tuntihintaa Oma Helenistä ja suunnittele sähkönkäyttöäsi etukäteen

Pörssisähköasiakkaalle tai muun kulutusvaikutteisen sähkösopimuksen omaavalle sähkön tuntihinnan seuraaminen ja energian kulutuksen ajastaminen hintojen mukaisesti on säästämisen a ja o.

Oma Helen -palvelusta löytyvästä kuvaajasta voi tarkastella Nord Pool -sähköpörssin Suomen aluehintoja tunneittain. Kuvaajan avulla omaa sähkönkulutustaan on helppo ohjata niille tunneille, jolloin hinnat ovat edullisimmillaan. Tulevan vuorokauden hinnat ilmoitetaan Oma Helen -palvelussa edellisenä päivänä noin kello 15. Halutessaan sovellukseen voi asettaa edullisista ja kalliista hinnoista ilmoittavan hintavahdin, joka helpottaa energiankäytön suunnittelua.

Ajoita suurikulutuksellisten sähkölaitteiden käyttö vuorokauden edullisimmille tunneille

Energian hinta on tyypillisesti korkeimmillaan suurikulutuksisten tuntien aikana arkipäivisin, ja kulutuspiikit osuvat usein arkiaamuihin ja -iltapäiviin. Matalimmillaan yhteiskunnan sähkönkulutus taas on yleensä öisin ja viikonloppuisin.

Muuttamalla omia rutiineja ja hyödyntämällä monista kodin laitteista löytyvää ajastustoimintoa, on mahdollista siirtää sähkönkäyttöä niihin ajankohtiin, jolloin sähkö on edullista ja ympäristöystävällistä.

Esimerkiksi pyykinpesukone, kuivausrumpu ja astianpesukone kannattaa ajastaa mahdollisuuksien mukaan esimerkiksi yölle, jolloin energian hinta on matalampi. Sauna kannattaa lämmittää pääsääntöisesti viikonloppuisin.

Esimerkki sähkönkulutuksen ajoittamisen vaikutuksesta sähkölaskuun:

Pyykinpesu 60 asteessa kuluttaa sähköä noin 1 kWh, jolloin kolmella pesukerralla viikossa sähköä kuluu vuoden aikana noin 156 kWh.

  • Energian hinnan ollessa 7 senttiä kilowattitunnilta, pyykinpesu kuluttaa vuodessa 10,92 euroa.
  • Korkeammalla, esimerkiksi 30 sentin kilowattituntihinnalla vastaava lukema vuodessa on 46,80 euroa.

Ero on huima ja osoittaa ajoituksen tärkeyden. Huomaa, että esimerkki on laskettu vain pyykkikoneella. Vaikutus kertaantuu, kun huomioidaan kaikki muutkin kodin sähkölaitteet.