Menu
Aurinkoa kotiin

Usein kysyttyä

Mietityttääkö jokin aurinkopaneelipaketeissa? Katso usein kysytyt kysymykset aurinkopaneelien pientuotannosta.

Puhelin

09 617 8080

Sähköposti

energiatori@helen.fi

aurinkosähköjärjestelmän hankinta

Aurinkosähkökatselmuksessa suunnitellaan asiakkaalle parhaiten soveltuva aurinkosähköjärjestelmä sekä laaditaan asennuskohteen mukaan tarkennettu tarjous asennustyöstä ja laitteistosta asennustarvikkeineen.

Voit vähentää aurinkosähköpakettisi asennustyön osuuden verotuksessa. Kotitalousvähennystä voi saada 2400 euroon saakka vuonna 2015. Laskussamme on sinulle valmiiksi eriteltynä kotitalousvähennyskelpoinen osuus. Aurinkosähköjärjestelmän kokonaishinnasta saat vähentää verotuksessa 45 prosenttia asennustyön osuudesta, omavastuuosuuden ollessa sata euroa. Lisätietoja www.vero.fi.

Yleensä erillistä toimenpidelupaa ei tarvita, kun paneelit asennetaan katon suuntaisesti katolle, eikä kyseessä ole suojeltu rakennus. Eri kuntien toimintamallit eivät ole vielä yhtenäistyneet, joten tarkista asia oman kuntasi rakennusvalvonnasta ennen aurinkosähköjärjestelmän tilaamista.

Paneelipaketin valinta

Etelä-Suomessa aurinkosähköjärjestelmän vuosituotto 1100 Wp:n järjestelmällä 30-45 asteen kulmassa on vuodessa noin 900 kWh. Suomen eteläosien kokonaisvuosituotanto on samaa suurusluokkaa kuin Pohjois-Saksassa. Katso oma tuottopotentiaalisi laskurillamme

Vuotuinen aurinkosäteilyn määrä (klikkaa kuva auki)

Wp tarkoittaa järjestelmän huipputehoa watteina ja kWp kilowatteina.

Aurinkopaneelien mukana tulee invertteri eli laite, joka muuttaa aurinkosähkön tuottaman tasasähkön vaihtosähköksi, jotta sitä voidaan käyttää ja syöttää sähköverkkoon. Laitteesta voi seurata, kuinka paljon sähköä on tuotettu. 

Aurinkosähkökatselmuksessa mitoitamme järjestelmän tarpeesi mukaan. Paras hyöty aurinkosähköjärjestelmästä saadaan, kun kaikki tuotettava energia voidaan hyödyntää asennuskiinteistön yhteydessä, joten mitoitus kannattaa tehdä kiinteistökohtaisen tavanomaisen kulutuksen perusteella. Esimerkiksi loma-aikana kulutus saattaa olla tuotantoa pienempi ja ylijäävää tuotantoa riittää verkkoon syötettäväksi asti. Ylijäämäsähkön osalta kannattaakin tehdä kanssamme myyntisopimus.

Sähkönkulutuksen kohdentaminen 3-vaihejärjestelmässä on yksinkertaisempaa kuin 1-vaiheisessa järjestelmässä. 3-vaihejärjestelmä toimii verkkosähkön tavoin, eikä 1-vaihejärjestelmässä mahdollisesti tarvittavia kuorman kohdentamiseen liittyviä muutoksia sähkökeskukseen tarvita. 1-vaihejärjestelmässä täytyy valita, mille sähkökeskuksen vaiheista järjestelmän tuotto kohdennetaan.

oman aurinkovoimalan tuotto ja käyttö

Toimiakseen aurinkokenno ei tarvitse suoraa auringonpaistetta, sillä se kehittää sähköä myös pilvisenä päivänä. Yöllä aurinkoenergiaa ei synny, ja silloin tarvittava sähkö otetaan sähköverkosta. Parhaimman hyödyn ja säästön saa silloin, kun sähköä kuluttaa silloin, kun aurinkopaneelit sitä tuottavat.

Aurinkosähköpaneelit kannattaa aina sijoittaa siten, etteivät paneelit jää varjoon. Varjostavat puut ja rakenteet heikentävät järjestelmän tuottoa. On kannattavampaa rakentaa mieluummin pienempi aurinkosähköjärjestelmä kuin osittain varjoon jäävä nimellistuotoltaan suurempi järjestelmä.

Aurinkosähköpaneelit ovat käytännössä huoltovapaita, eikä niitä tarvitse erityisemmin puhdistaa. Siitepöly peseytyy sateen mukana pois.

Jos aurinkosähköjärjestelmän tuotto on kiinteistön kulutusta suurempi, ylijäämätuotanto syötetään takaisin verkkoon. Helen maksaa ylijäämäsähköstä pohjoismaisen sähköpörssin (Nord Pool Spot) mukaisen tuntikohtaisen Suomen hinta-alueen hinnan. Tee myyntisopimus lähettämällä sähköpostia pientuotanto@helen.fi

verkkoon liittyminen

Tarjonnassamme olevat järjestelmät ovat verkkoonkytkettäviä, 230 V järjestelmiä, joissa ylijäämäsähköä ei varastoida akkuihin vaan syötetään verkkoon. Siksi asennuskohteessa tarvitaan sähköliittymä.

Valitettavasti verkkoon kytketty aurinkosähköjärjestelmä ei sovi varavoimaksi, sillä sähköverkon vikatilanteessa korjaajien turvallisuuden takaamiseksi aurinkosähköjärjestelmä kytkeytyy automaattisesti pois päältä.

Aurinkolaskuri

Voit selvittää Helenin aurinkolaskurilla, kuinka paljon kattosi tuottaisi aurinkoenergiaa. Laskurissa on otettu huomioon mahdolliset kattoa varjostavat tekijät, kuten rakennukset ja puut. Kokeile laskuria. https://www.helen.fi/aurinko/kodit/aurinkolaskuri/. Tarkan arvion sopivasta aurinkopaneeliratkaisusta saat tilaamalla katselmuksen.

Aurinkolaskuri hyödyntää avointa dataa ja tulos perustuu HSY:n arvioimaan aurinkosähköpotentiaaliin, jossa on huomioitu rakennusten kattoa varjostavat tekijät. 

Laskuriin syötetyn osoitteen rakennus ei välttämättä sovellu aurinkopaneeleille, koska kattoon osuu voimakas varjostus. Laskuri voi näyttää nollaa myös silloin, jos rakennusta ei löydy aineistosta.

Varsinkin uudet rakennukset voivat puuttua kartta-aineistosta tai sitten data-aineistossa voi olla virhe. Joissain tapauksissa aurinkosähkön potentiaalia ei ole pystytty laskemaan kartta-aineiston epätarkkuuksien vuoksi.

Oman katon soveltuvuuden aurinkopaneeleille voi myös arvioida karkeasti tarkastamalla, miten aurinko paitaa rakennuksen etelänpuoleiselle katolle.